franka batelić

Rođena je 7. lipnja 1992. u Rijeci. Pjevanjem se bavi od svoje 3. godine života i to najprije kao solistica zbora "Minicantanti" s kojim je nastupila na brojnim festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Na dječjem festivalu "Voci nostre" dva puta je osvojila nagradu, kao i na festivalu Dorica u Osijeku. U osnovnoj školi bila je članica Župnog zbora Sv. Andrija u Rapcu, s kojim također kao solistica sudjeluje na festivalima duhovne glazbe "Iskrice" i "Bonofest" u Vukovaru. Franka je završila osnovnu glazbenu školu za klavir, a osim klavira svira i gitaru, koju ju je otac naučio svirati. 

 

Početak njezine ozbiljne glazbene karijere označava pobjeda na televizijskom talent showu Showtime u prosincu 2007 s pobjedničkom pjesmom Ovaj danU svibnju 2008. s pjesmom Ruža u kamenu, autorskog trojca Mire Buljana, Borisa Đurđevića i Nene Ninčevića Franka se predstavila u finalu pop/rock večeri 12. Hrvatskog radijskog festivala u Opatiji, gdje je osvojila nagradu gledatelja. Upravo je ta pjesma osvojila članove OGAE mreže koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurosonga, čime je Franka OGAE Song Contest sljedeće godine dovela u Hrvatsku. U konkurenciji od 28 pjesama, iza Hrvatske je ostala Velika Britanija (Take That – Rule the world) i grupa Sonohra koji su osvojili San Remo u Italiji.

U veljači 2009. Franka je nastupila na Dori s "Pjesmom za kraj" koja je osvojila treće mjesto po glasovima publike i ubrzo osvojila srca obožavatelja na top listama širom Hrvatske, što pokazuje plasman na hrvatskoj nacionalnoj ljestvici "HR Top 20", gdje je ta pjesma dosegla drugo mjesto. Nakon dvotjednog glasovanja, hrvatski fanovi Eurosonga su 2009. godine po drugi put izabrali Franku za predstavnicu na OGAE Song Contestu. Jedan tjedan nakon ovog glasovanja Franka je uspjela ostvariti svoj prvi broj 1 u karijeri, s pjesmom "Možda volim te" s kojom je nastupila na 14. Hrvatskom radijskom festivalu u Opatiji. Sljedeći singl bio je "Moje najdraže", a s pjesmom "Na tvojim rukama" nastupala je na 18. Dori i završila na 7. mjestu. U svibnju 2011. godine Franka je objavila novi singl "Crna duga", a potom i pjesmu "On Fire", u suradnji s Ericom Destlerom, za koju je napisala engleski tekst. I dok singl "On Fire" bilježi odličan uspjeh u inozemstvu (Franka je potpisala distribuciju pjesme s poznatin izdavačkim kućama Kontor records i Exklusive records), u studenom 2011. za hrvatskog tržište objavljuje i novi singl "Ne!"

 

Na Porinu 2009. Franka je nominirana u kategoriji Najbolji novi izvođač, a Franku nazivaju nasljednicom Nine Badrić u pop-rock glazbenoj kategoriji. 
Franka je sa plesnim partnerom Ištvanom Vargom pobjednica četvrte sezone HRT-ovog showa ''Ples sa zvijezdama''. Ples je uz glazbu postao Frankina velika ljubav. Osvojila je nagradu HrTop-a 20 za Nadu 2009. godine, nominirana u kategoriji Novog izvođača godine ''Zlatne Koogle''. 

Osim pjevanja i plesa, velika su joj ljubav putovanja i strani jezici. Tečno govori talijanski i engleski jezik (u Londonu je pohađala školu jezika na Southbank Universityju), a uči i njemački. 

Obitelj: mama Ingrid, tata Damir i mlađi  brata Nikola koji se također bavi glazbom – gitarist i pjevač grupe Storm – trenutno poznati kao ''namlađi rock band u Labinu''. 

Obožava životinje, posebno mačke. Upravo iz tog razloga tijekom ljeta 2009. Bila zaštitno lice kampanje Prijatelja životinja u akciji ''Ne ostavljajte pse na ulici!''. 

Najljepše iskustvo: neočekivane pobjede u ''Showtimeu'' i ''Plesu sa zvijezdama''. 

Velika želja: Imati dugotrajnu i plodnu glazbenu karijeru.

Singlovi

 

 

END

Jedansest doo

franka